Dutch Courage Aged GinZuidam Gin Dry Dutch Courage 

Er zijn weinig dingen Nederlandser dan jenever oftewel gin.Zo is de Zuidam Gin Dry Dutch Courage een perfect voorbeeld van het kennen van je gin geschiedenis en het toepassen van moderne technieken. Met maar liefst 14 unieke distillatierondes komt er bij elke Zuidam Gin Dry Dutch Courage een unieke en complexe combinatie van smaken en geuren naar boven. Echter blijf je de rijke geschiedenis van het distilleren van gin terug proeven bij elke slok. Hoe dat komt? Ontdek het hier zelf.

 

 

 

De origine van de Zuidam Gin

Al vanuit de middeleeuwen wordt in het huidige Nederland en delen van België de jeneverbes gebruikt voor geneeskrachtige sterke dranken. Hoe het precies begonnen is blijft zoals bij zo veel sterke dranken een raadsel. Echter weten we dat professor Franciscus de le Boë Sylvius in 1650 een jeneverbesdrankje heeft gestookt dat hij ‘genièvre’ of ‘genova’ noemde. Dit wordt gezien als de officiële geboorte van de gin. De smaak van Zuidam gin Dry Dutch Courage is minder ruw en ruig dan dat de eerste gin gesmaakt moet hebben. Moderne methodes hebben er voor gezorgd dat de huidige Zuidam gin complexer, vriendelijker qua smaak en meer gelaagd is. Zo proef je het verleden, maar zijn de smaken van het heden door de gegroeide welvaart gekomen.

De jeneverbes

De hele wereld in één slok

Met de opkomende globalisering is ook de Zuidam Gin in smaak veranderd. Alles natuurlijk op basis van de traditionele en onmisbare jeneverbes. Echter heeft de Zuidam gin Dry Dutch Courage veel meer te bieden dan deze oer Hollandse jeneverbes alleen. Iris wortel uit Italië, koriander uit Morocco, engelwortel (geneeskrachtig volgens de Sami in Noord-Scandinavië), heerlijke zoete appeltjes van oranje, sappige citroenen en limoenen uit Spanje, echt zoethout uit India en de meest geurige vanille uit Madagaskar. Zo is de hele wereld aan smaken en geuren vertegenwoordigd per slok van je favoriete dry gin. Hierbij ruik je in de Zuidam Gin Dry Dutch Courage de aardse tonen van de jenever in combinatie met de frisse citroen afgetopt met een vleugje vanille. Dat geeft echt een royaal gevoel, de hele wereld te kunnen proeven in één slok.

Terugtocht uit Batavia. Echte Dutch Courage?

Dutch Courage

Zuidam Gin Dry Dutch Courage heeft ook een berg historie in de naam zitten. Dutch courage is een niet al te vriendelijke benaming van de Nederlanders. In de tijd van de Nederlandse oorlogen met Engeland werd er vaak vuil over elkaar gesproken. De Engelsen maakten er hun paradepaardje van om de Hollanders af te schilderen als dronkenlappen. Het Engels dankt hieraan de uitdrukking ´Dutch courage´ oftewel ´dronkemansmoed´ aan. Dat de Nederlander wel een Zuidam Gin (Dry Dutch Courage) lust is een ieder natuurlijk welbekend. Echter is dit dronkenmansverhaal een beetje overdreven natuurlijk.

De Nederlanders kunnen er ook wat van tegenover de Engelsen van oudsher. Denk maar eens aan de uitspraak ‘Een Engelse brief schrijven’. Het klinkt ondubbelzinnig, maar staat gewoon voor het doen van een middagdutje. Daar zijn die ‘luie’ Engelsen ook mooi klaar mee!

Combinaties met Zuidam Gin Dry Dutch Courage

Ons advies is om de Zuidam gin dutch courage de boventoon te laten voeren door alle complexe smaken en geuren. Ga daarom voor de ultieme ervaring voor een frisse gin en tonic of een perfecte Dry (dirty) Martini. Wat heb je precies nodig voor de perfecte Dirty Martini met Zuidam gin?

- Gin (2 delen)
- Lillet vermouth (1 deel)
- Olijven (3 stuks aan een prikker)  
- 1 deel = 30 ml

Dirty Martini

Hoe maak je een Zuidam gin Dirty Martini?

Het maken van een Dirty Martini is kinderlijk eenvoudig. Gebruik een officieel Martini glas en hou deze goed koud met ijs. Je kunt er zelf voor kiezen om deze te shaken of juist stirred te maken. Bij de stirred versie gebruik je geen ijs in het glas! Het gaat hierbij om de pure smaak van de Zuidam gin. Schud de gin flink in een sharker voor ongeveer 15 seconden. Schenk het rustig uit in een koud glas en voeg een prikker met een olijf er aan toe. Zo ben je bartender in je eigen James Bond film. Geniet er van!