Wanneer je denkt aan echte kenners, dan denk je vaak aan wijndrinkers, die eerst rustig aan hun wijntje gaan ruiken en daarna minuten lang wijn gorgelen om zo tot een conclusie te komen. Natuurlijk met een moeilijk kijkend gezicht en daarna blij knikken uit blijdschap of juist afkeurend. Whisky leren drinken is in praktijk niet zo heel moeilijk. Iedereen kan het, dus jij ook!

We geven je een paar tips om whisky te leren drinken als een pro!

Vertrouw op je instinct en zintuigen bij het proeven van whisky

Voordat je begint is het fijn om te weten welke whisky je proeft. Wat voor type whisky is het? Single malt, of blended bijvoorbeeld? En uit welk land is deze whisky afkomstig? Als je dit allemaal weet kan het leren drinken beginnen. Proef, ruik en kijk goed naar de whisky. Schrijf je ervaringen op in zogenaamde tasting notes en doe het vooral heel veel. Laat je instinct je leiden en laat je zingtuigen het werk doen. Probeer bewust verschillende karakteristieken te onderscheiden elke keer dat je een glas whisky drinkt. Iedereens smaakpallet is anders, dus niemand maakt echte fouten! Whisky leren drinken is iets persoonlijks dus als jij een andere smaak ervaart dan iemand anders dan is dat geen enkel probleem. 

Er is trouwens ook een app voor Android beschikbaar om meer over whisky te leren en reviews van anderen te lezen. Deze app heet '' Whisky suggest ''. Doe er je voordeel mee. 

whisky leren drinken

Doe rustig aan

De eerste keer dat je de geur van whisky opneemt ruik je misschien alleen slechts een geur. Dat maakt zeker niet uit, blijf je neus gebruiken dus ruiken, ruiken, ruiken. Neem ook wat rust momentjes, ruik even niet voor 2 minuten en ruik dan nog een keertje. Kijk dan of je verder komt in dit proces. Daarna neem een slok en denk na over de smaken die je proeft. Een whisky ontdekken kost altijd tijd, dus neem die tijd ook. Maar dit is natuurlijk niet de vervelendste tijdbesteding, dus dit zou geen probleem moeten zijn. Expirimenteer ook met ijs, ook wel '' on the rocks '' genoemd. Dit kan de smaaksensatie niets iets aanpassen. Wellicht vind je beter of juist absoluut niet. 

Tips voor je neus!

Wanneer je de geur van whisky opneemt, probeer eens één neusgat te gebruiken in de plaats van alle twee. Veel mensen merken dat je verschillende geuren kan ruiken per neusgat. Probeer beide kanten meerdere keren en kijk of je verschil merkt.

whisky proeven

 

Train elke dag, maar niet perse met whisky

Je hoeft natuurlijk geen whisky te drinken om je zintuigen te trainen. Dus bij elke maaltijd en elke keer dat je wat drinkt, probeer het echt te proeven. Denk er over na, wat ruik ik? Wat proef ik? En wat is het verschil met de vorige? Het hoeft niet eens met eten of drinken, ook als je een wandeling in het bos maakt of wanneer je door een drukke winkelstraat loopt kun je oefenen. Neem de omgeving in je op en probeer alles te ruiken. Succes met het proeven en leren drinkenvan whisky.

Een laatste punt is dat whisky drinken niet persé een dure gelegenheid hoeft te zijn. Een dure whisky is niet vanzelfsprekend beter omdat smaak subjectief is. Dus als je begint met whisky drinken dan is een goedkopere whisky een prima suggestie. Bekijk ons aanbod whisky's en houdt de vorige suggestie in je achterhoofd.

Heb je nog vragen over whisky proeven? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag.