De wereld van whisky kent vele soorten. Alleen de echte kenners weten precies de verschillen. Ben je hier niet volledig van op de hoogte? Geen probleem, wij zetten de verschillen graag voor je op een rijtje. Bekijk hieronder wat welke whisky typeert. De whisky's die we gaan bekijken zijn:

  • Single malt whisky
  • Blended whisky
  • Single cask whisky
  • Single grain whisky
  • Boubron whisky
  • Tennessee whisky

Maar we beginnen dus met de single malt whisky:

Single malt whisky

Een single malt whisky is een whisky die geproduceerd wordt door één distilleerderij. Dit kan een whisky zijn die gemend is met meerdere vaten maar wel afkomstig van één distilleerderij. Het woord single betekent dus niet één vat maar één distilleerderij. Bij bier betekent malt dat het alcoholvrij is maar dat is bij whisky trouwens niet het geval. Een ingrediënt dat overigens niet mag ontbreken bij single malt whisky is gerst. Bekende single malt whisky’s uit ons assortiment zijn Bowmore, Balvenie en Glenfiddich.

single malt whisky

Blended whisky

Een blended whisky is een mengsel van meerdere whisky’s van verschillende distilleerders. Over het algemeen is de verhouding tot elkaar 60/40. Deze twee, of eventueel nog meer, soorten worden samen gebotteld tot één eindproduct. De meeste whisky’s wereldwijd zijn blended whisky. Dit is eigenlijk logisch omdat je op deze manier makkelijker met smaken kunt experimenteren. Onze blended whisky toppers zijn van Chivas Regal, Togouchi en Ballantines.

Single cask whisky

De single cask whisky is de benaming voor whisky die in gebotteld wordt in één vat. Het grappige hier aan is dat iedere whisky daardoor volledig zijn eigen smaakt krijgt en uniek is. Hierdoor kan er een licht smaakverschil ontstaan onderling. Nooit zullen whisky’s dus exact hetzelfde zijn. Enkele single cask whisky’s die wij verkopen zijn van Frysk Hynder, Zuidam en Glenmorangie.

Single grain whisky

Zoals de naam al verraad bestaat een single grain whisky uit maar één graansoort. Ook wordt deze whisky geproduceerd door één distilleerder. Daarom wordt het ook single genoemd.

single grain whisky

Bourbon

Bourbon whisky kenmerkt zich door het ingrediënt mais. Deze whisky is afkomstig uit Amerika, en daar dankt het zijn naam ook aan. De naam bourbon duidt op de streek waar de whisky is ontstaan. Er zijn echter wel een aantal vereisten waar de whisky aan moet voldoen tijdens het distilleren om de bourbon genoemd te mogen worden. Een voorbeeld hiervan is dat de whisky afkomstig is uit de VS en bestaat uit 51% mais. Bourbon whisky’s die wij voeren zijn van Jack Daniels, Jim Beam en Willett.

Tennessee whisky

Net zoals Bourbon is Tennessee whisky ook vernoemd naar de plek van afkomst van de whisky. Het Amerikaanse Tennessee is de thuisbasis van deze whisky die ook grotendeels uit mais bestaat. Maar Tennessee whisky heeft een volledig eigen manier van distilleren. Dit proces wordt het Lincoln Country Process genoemd. Hierdoor krijgt de whisky uiteindelijk een milde smaak. Er is zelfs een lied gemaakt over deze whisky. En natuurlijk hebben wij deze in ons assortiment. Jack Daniels heeft enkele Tennessee whisky’s in het assortiment die wij ook voeren. 

tennessee whisky

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de verschillende whisky soorten? Of wilt u advies over welke whisky geschikt voor u is. Laat het ons weten en wij helpen u graag.