Als je whisky zegt, dan denk je al snel aan een sterke drank die afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk. Maar de geschiedenis van whisky vertelt ons dat het distilleren is uitgevonden door de Arabieren die het voornamelijk voor parfum gebruikten. Deze techniek werd door reizigers naar Europa gebracht. Vervolgens werden er met name in Groot Brittannië uitvoerige experimenten gedaan om de whisky te verbeteren. Maar ook in Nederland werd gestart met de productie van whisky. En zo ontstonden er ook echte Nederlandse whisky’s.

Bekende Nederlandse whisky’s

Bekende Nederlandse distilleerders zijn Zuidam Millstone en Frysk Hynder. Beide distilleerders zijn relatief jong en nog geen kwart eeuw oud. Maar dat maakt ze niet minder populair. Integendeel. Zuidam Millstone wordt zelfs al in vier landen geschonken. Nederlandse whisky's zijn zeker in opkomst!

Zuidam Millstone whisky

Dit merk is opgericht door Fred van Zuidam in 1975. Hij kocht een stuk grond in Baarle Nassau en begon met de bouw van zijn eigen distilleerderij. Na de aanschaf van tweedehands materialen kon het distilleren beginnen. Na lang en hard werken werden de eerste Nederlandse Zuidam Millstone whisky’s gepresenteerd. Door de jaren heen zijn ze als bedrijf gegroeid. Nu is het een internationaal bedrijf met een bepaalde status. Vele whisky’s hebben zelfs prijzen gewonnen. Zo wist de Zuidam Millstone Heavy Peated een gouden medaille te scoren tijdens de World Whiskies Awards.

zuidam whisky

 

Frysk Hynder whisky

Frysk Hynder is ook een Nederlandse distilleerderij die zijn eerste fles in 2005 op de markt bracht. Deze whisky wordt op een speciale manier gedistilleerd namelijk uit speciaal bier dat gebrouwen is uit gerookt mout. Deze whisky is in Nederland erg bekend en wordt door veel slijterijen aangeboden. Frysk Hynder is met zijn zachte smaak en zoete karakter zeker het proberen waard!

frysk hynder

 

Nederland is zich dus echt als whisky land op de kaart aan het zetten. Zeker gezien het feit dat deze producten ook in het buitenland verkocht worden. Daarom zijn wij er maar wat trots op deze Nederlandse whisky’s te mogen verkopen.