Highland Park Whisky proeven: Voor de kenners

Als je een goede Highland Park whisky zorgvuldig hebt uitgekozen naar jou wensen, dan is de volgende stap het volledig opnemen van alle smaken, aroma’s en geuren. Een goede tasting zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van alle facetten die de whisky te bieden heeft. Hoe je het beste Highland Park whisky kunt proeven? Dat nemen we stap voor stap door. 

Het Highland Park whisky schenk, kijk, ruik, proef en geniet systeem gaat als volgt:
- Schenk de whisky uit in een speciaal tulpglas. Zo blijft de geur hangen en kun je deze geweldig ervaren.
- Kijk naar de kleur. Deze kan variëren van licht geel tot donker amber.
- Ruik de Highland Park whisky met een diepe snuif.
- Proef de whisky door deze een tijdje te laten rollen in je mond.
- Geniet vervolgens volop van alle zintuigen die geprikkeld zijn. Laat de nasmaak je bevallen.

Deze stappen klinken misschien wat voor de hand liggend, maar een juiste uitvoering zal zorgen voor een fantastische totaalervaring van de whisky. 

Schenken van de drank

Drink de Highland Park whisky tijdens de tasting puur/neat. Zo krijg je de meeste zintuigelijke informatie binnen van de drank. Later kun je alles gaan aanpassen (met water of ijsblokjes) naar eigen smaak. Schenk deze voorzichtig in. Vul het tulpglas tot maximaal 1/3 vol. Zo heeft de whisky voldoende ruimte om te ademen.

Schenken van de drank

Kijken is ervaren

Deze stap gaat over het inschatten van de rijping van de whisky. De vuistregel bij single malt whisky’s is hoe donkerder de kleur, hoe langer de rijping. Een jonge whisky zal dus meer lichte kleurtonen hebben en iets glaziger zijn. De rijpe whisky’s hebben warmere kleuren die tevens een krachtigere smaak verraden. Wieg de drank rustig rond in het glas, zo kun je deze goed van alle kanten bekijken.

Ruik de geuren die vrijkomen

Highland Park is een ruige en wilde whisky. Dit ruik je direct vanuit de fles. Dit is een leuk en speels onderdeel. Je gaat volledig, maar dan ook echt volledig met je neus in het glas. Neem korte snuifjes om maximaal de geur op te kunnen nemen. Herhaal dit een paar keer. Je zult merken dat je telkens meer aroma’s en geuren tot je kunt nemen. Deze stap zorgt ervoor dat straks alle smaken van de Highland Park whisky volledig tot je komen.

Highland Park 18yo

Proeven doe je met al je zintuigen

Wederom is geduld hier erg belangrijk. Neem het glas en giet een redelijke slok naar binnen. Laat dit in je mond rollen. Langzaam maar zeker zal je tong alle smaken tot zich nemen en kun jij alle kleine details proeven. Ga in dit proces af en toe terug naar het ruiken en kijken, zo blijven je zintuigen optimaal geprikkeld en ontvankelijk. 

En nu genieten

Het loslaten en doorslikken. De afdronk is bij de goede whisky’s zoals die van Highland Park typeert een top whisky. Laat de nasmaak bekomen en ervaar het volledig. Wacht minimaal tot het licht branderige gevoel in je keel over is. Zo kun je alle accenten proeven en de nasmaak typeren. Als je op deze wijze de Highland Park smaak helemaal eigen hebt gemaakt, kun je rustig gaan genieten van alle onderdelen die het te bieden heeft.