Gin wordt gezien als een typisch Engels destillaat, maar wat vele niet weten is dat het oorspronkelijk uit Nederland komt. Gin is namelijk de Engelse versie van jenever. Jenever werd in de 17e eeuw geintroduceert in Engeland. Het werd daar in een korte tijd behoorlijk populair en het duurde niet lang voordat ze het zelf wilden produceerden. Het uiteindelijke brouwsel werd gin genoemd en stiekem zijn we blij dat het de Engelsen toentertijd niet is gelukt want we zijn dol op gin.

Hendrick's Gin

Geschiedenis van Gin

Gin heeft niet echt een vaste brouwregio. Oorspronkelijk stamt gin rechtstreeks af van Jenever. In de middeleeuwen werd er op kleine schaal een jenever lijkende drank gemaakt. Professor Franciscus de le Boë Sylvius zou een destillaat gestookt hebben dat hij genova of genièvre noemde. De bevolking veranderde de naam als snel in jenever. In Engeland probeerde men deze drank in de 17e eeuw na te maken. Dit lukte niet helemaal want in plaats van Jenever ontstond gin. De drank is ontwikkeld tot een typisch Brits product. Een van de bekendste merken is de Gordon’s gin. Tegenwoordig drinken ontzettend veel mensen gin. De bekendste merken zijn:

Gordon’s gin

Hendrick’s gin

Bombay Sapphire gin

Monkey 47 gin

Hoe wordt gin geproduceerd?

Gin bestaat eigenlijk uit twee hoofdcomponenten, namelijk botanicals en pure alcohol. De botanicals in gin zijn plantaardige producen die gedestilleerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemen, vlierbloesem, engelwortel, jeneverbessen, kardemom, kaneel, nootmuskaat en kruiden zoals koriander. De alcohol van gin is net als Vodka puur en neutraal. gin is een helder destillaat op basis van graanalcohol bijvoorbeeld maïs, gerst of tarwe. Een goede gin bevat ongeveer 6 tot 10  van deze botanicals. Iedere gin producent maakt gin met zijn eigen geheime mengsel van deze botanicals.

Soorten Gin

Gin & Mixen

Gin is een sterke drank die je met ontzettend veel dingen kan mixen. De bekendste cocktail met gin is toch wel de gin-Tonic. Ook bij de gin-Tonic kun je eindeloos variëren. Je hebt namelijk veel verschillende soorten gin en Tonic. Je kunt ook nog eens behoorlijk variëren met botanicals, maar je kunt gin met nog veel meer dingen mixen. Je kunt met gin ook een Gentlemen maken, hierbij mix je gin met cassis en ijsblokjes. In Amerika wordt gin vaak gemixt met Grapefruitsap.

Gin & Spijs

Sterke drank & Spijs blijft altijd een lastig onderwerp. Welk hapje past het beste bij welke gin? Bij de Hendrick’s gin kun je het beste een Mediterraase crostini eten. De Hendrick’s gin bevat heerlijke hinten van komkommer en rozen. Dit zijn milde smaken en dat vraagt om een hartig hapje. Een beetje geitenkaas op een crostini zorgt voor die hartigheid. Combineer de geitenkaas met een plakje serranoham en wat verse vijgen. De Bombay Sapphire is een redelijke zoete gin daarom past een hartig hapje hier goed bij. 

Heb jij nog tips voor lekkere hapjes bij gin of lekkere cocktail recepten met gin? Laat het ons dat weten!

1 tot 12 van 44

per pagina

1 tot 12 van 44

per pagina