Wat is Single Malt whisky?

Een echte single malt whisky wordt slechts geproduceerd door een enkele distilleerderij. De single malt whisky kan wel in meerdere vaten gerijpt hebben, zolang het maar binnen dezelfde distilleerderij is. Tevens bestaat deze soort whisky ook alleen uit gerst, waar andere soorten meerdere granen zoals mais of tarwe gebruiken. Verwar single malt niet met de blended malt. Een blended malt whisky is een mix van twee verschillende soorten single malt’s door elkaar.

Schotse Single Malt whisky

Elk whiskymerk heeft zo zijn eigen manier om hun single malt te produceren. Het verschil in smaak van de whisky komt door een aantal factoren. We gebruiken Schotland als voorbeeld aangezien zij het produceren van whisky tot een ware kunst hebben verheven. De zes bekendste regio’s van Schotland zijn Lowland, Highland, Speyside, Islands, Campbeltown en Islay. De natuur van die regio en de het kenmerk van de producent zorgen ervoor dat de whisky haar eigen smaak krijgt. Dit kan komen door een aantal verschillende factoren.

  • De omgeving, bijvoorbeeld een producent aan zee krijgt een meer zilte smaak.
  • De techniek van de distilleerderij en de houtrijping.
  • De hoeveelheid turf die wordt gebruikt.
  • De verschillende soorten water die worden gebruikt. Denk aan bronwater, smeltwater of gefilterde turfgrond.

De beste Single Malt whisky’s

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen smaak, maar een aantal single malt whisky’s onderscheiden zich. We zetten ze op een rijtje en beschrijven wat ze uniek maakt. Deze whisky's zijn zorgvuldig door onze experts geselecteerd;

1. Glenfiddich IPA Experiment

Glenfiddich IPA single malt

Glenfiddich IPA Experiment is zoals de naam al doet vermoeden een experiment van Glenfiddich geweest. Zij besloten om voor het eerst een single malt whisky de finish te laten ondergaan in India Ale craft biervaten. Dit gaf de Glenfiddich IPA een extra hoppig karakter. In de smaak zijn vleugjes vanille te proeven maar in de afdronk proef je een lichtelijke biersmaak. Een absolute topper onder de kenners.

 2. Balvenie 17 years Double Wood

Balvenie 17 single malt

De Balvenie 17 heeft maar liefst 17 jaar gerijpt in twee verschillende soorten vaten: sherry en Amerikaanse vaten. De producent Balvenie maakt zich uniek door nog steeds als een van de weinige producenten hun eigen gerst en mout verbouwen. Tevens streven ze er naar om het bronwater zo puur mogelijk te houden. Deze whisky heeft een zachte en zoete smaak en wordt veel gedronken in de wintermaanden.

 3. Glenmorangie 18 years Extremely Rare

Glenmorangie 18 Single Malt

De producent Glenmorangie selecteert haar vaten zeer streng. Zo wordt er alleen op beste sherryvaten gerijpt. De distilleerderij kenmerkt zich door zijn hoge kwaliteit whisky’s waarbij authenticiteit en traditie gecombineerd worden met passie. De Glenmorganie heeft 15 jaar gerijpt in Amerikaanse vaten waar het vervolgens nog drie jaar in Olorosso sherryvaten heeft gelegen. Hierdoor is een absolute smaaksensatie dus gegarendeerd. 

Ben jij nou ook helemaal enthousiast geraakt over de single malt whisky’s? Bekijk dan eens ons ruime assortiment waar wij meer dan 80 verschillende single malt whisky’s aanbieden.